Bakade ett nytt bröd förra veckan. Mums vad gott! Och om ni tror att det är ett vanligt filmjölksbröd så tror ni fel! Detta är mycket mycket godare! Hämtade receptet från recept.nu. Kommer göra detta massor med gånger! Som många grövre bröd blir det ju lätt lite torrt och smuligt, men det är inte så farligt. Och med mycket smör, ost och skinka så löser det sig 🙂 Detta brödet kräver nog nästan en assistent och en våg, för övrigt så är det väldigt liten arbetsinsats.2 bröd
650 g filmjölk
75 g jäst
480 g Manitoba
320 g grovt rågmjöl
80 g grahamsmjöl
175 g mörk sirap
40 g farinsocker
10 g mald anis (eller brödkryddor)
20 g havssalt
Pensling
1 msk kallt kaffe
1 msk mörk sirap
1 msk honung
1 msk smält smör
Blanda alla ingredienser utom saltet och arbeta degen i assistent i 10 minuter eller kraftigt med träspatel för hand minst dubbelt så länge.
Tillsätt saltet. Arbeta degen i ytterligare 5 minuter. Den ska vara lös och kladdig.
Låt degen vila i bunken i 30 minuter.
Dela degen och lägg den i två smorda brödformar. Jämna till dem med blöt hand.
Låt jäsa i rumstemperatur i 2 timmar.
Sätt ugnen på 180°.
Ställ in formarna i ugnen och grädda bröden i cirka 1 timme eller tills brödens innertemperatur är cirka 98°.
Ta ut dem ur formen och känn på dem, de ska kännas fasta när de är klara.
Lägg tillbaka bröden i formarna.
Pensla dem med kaffeblandningen och ställ in dem i ugnen i ytterligare cirka 5 minuter.
Ta ut bröden ur formarna och låt svalna på galler.
Spännande bröd, med kaffe – härligt!
Ja, det var verkligen en hit!