Mjuk pepparkaka är fantastiskt gott tycker jag. Och man måste ju faktiskt inte bara äta det kring jul, men nu passar det extra fint! Jag gjorde Linneas variant och den blev riktigt saftig och fin! Jag gjorde en halv sats och gjorde stora muffins istället för en stor kaka. Förra helgen fyllde jag dem med lingonfrosting, hittat hos Bakverk och fikastunder. Lite extra gott!
Mjuk pepparkaka – en form eller cirka 16 stora muffinsar
6 dl mjöl
5 dl strösocker
2 tsk malda nejlikor
2,5 msk kanel
1 tsk bikarbonat
2 ägg
3 dl filmjölk
3 msk lingonsylt
75 g smör
Smält smöret och låt det svalna något.
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Rör i ägg, filmjölk och lingonsylt i smöret.
Blanda ner smörblandningen i de torra ingredienserna och rör om väl.
Smörj och mjöla en kakform.
Häll i smeten och grädda i nedre delen av ugnen på 175° i cirka 50 minuter.
Stora muffinsar gräddas på 175° i cirka 18-25 minuter.
Lingonfrosting till en kaka eller till 10 muffinsar
25 g mjukt smör
200 g Philadelphiaost
2 dl florsocker
1 dl lingonsylt
Vispa upp smör, ost och florsocker till en len kräm.
Vänd ner lingonsylten tills det blandat sig riktigt.
Bred på din kaka.
Lämna en kommentar