Jaha, då har vi haft en liten paus på 1,5 månad… Ja, paus härifrån dådå. Inte paus från övriga livet. Där har det rullat på som aldrig förr 🙂 Vi har hunnit med att va sjuka nån omgång till, flyttat till huset, städat ur lägenheten, lämnat nycklarna, börjat få litelite i ordning i huset och en massa sånt. Ja, och det där locket för örat som jag skrev om förra gången har jag fortfarande kvar. Men jag börjar vänja mig så det är inte så värst synd om mig.
För övrigt har jag funderat en del på det här med bloggning. Om man ska fortsätta eller ej, alltså. Men jag tror att jag gör det. Det ger ju mig åtminstone två positiva saker: inspiration till mig själv att baka och laga mat och glädjen när någon kommer och berättar (eller skriver en kommentar) att de har lagat nått från min blogg. Ja, också är det ju rätt bra att ha detta som sin privata receptbok. Man hittar ju sakerna igen. (För övrigt undrar jag om det är någon som vet hur man förstorar texten på datorn – jag har just lyckats förminska som baranden – och tretti som jag är ser jag inte vad jag skriver längre…)
Jaha, då kommer vi till väsentligheterna – kanelbullar! Visst känner man sig som en riktigt rejäl mamma när man bakar bullar?! Det har jag gjort i dag i alla fall! Och goda blev det, tyckte både jag och sonen. Receptet har jag tagit från boken Sötebröd från Brunkebergs bageri.
25-35 bullar (här blev det visst 45 stycken)
75 g jäst
500 g kall mjölk
1200 g vetemjöl (jag tog lite mindre, kanske 1 kg, ta i efterhand och sluta när degen känns lagom)
200 g strösocker
200 g rumstempererat smör (margarin funkar också fint)
20 g stötta kardemummakärnor (jag hade visst slängt alla, både stötta och ostötta, så tyvärr fick det bli utan denna gång)
5 g salt
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt övriga ingredienser, mjölet efterhand.
Bearbeta degen i maskin i 12-15 minuter, eller för hand i 15-20 minuter, tills den känns smidig och elastisk.
Låt degen vila i 10 minuter. Därefter kan du börja forma den.
Fyllning
200 g rumstempererat smör
100 g strösocker
75 g farinsocker
25 g malen kanel
15 g pressad citron (vilket jag hoppade över)
1 ägg + en skvätt vatten till pensling
pärlsocker till garnering
Vispa alla ingredienser till fyllningen till en fluffig kräm.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar.
Kavla ut en del i taget och bred på hälften av fyllningen.
Rulla antingen ihop på vanligt sätt och skär i lagom stora bitar eller vik degen på mitten från långsidan och skär den i 1 cm tjocka remsor. Forma dem till knutar eller snurror och lägg bullarna i bullformar.
Låt jäsa i cirka 1 timme. Pensla bullarna med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i 225° i 10-12 minuter.Jorå, den nya ugnen funkar att baka kanelbullar i!
För att förstora texten håller du inne ctrl och scrollar. Du märker vilket håll på scrollningen som ger större text! 🙂
Jag ringde Johan, så det löste sig!
Oj vad härligt det måste vara att baka in det nya köket och nya ugnen. Klart att lilla sonen gillade dem. Härligt att vara bullmamma. Men stackars dig att ditt lock är kvar för örat.
Tack för fin sång i kyrkan i söndags.
Gunnel
Det är underbart att baka och laga i nya köket. Man får liksom plats. Och Olle gillar ju det mesta så jag blev inte heller så förvånad. Men han har inte ätit så mycket sött innan och när han har gjort det har han inte varit överdrivet begeistrad heller, vilket han var denna gången…
Glad påsk 😀
Kramar <3<3<3<3
Hur mycket jäst ska det vara i bullarna?
Hoppla, det har jag visst missat. 75 g jäst ska det ju va.